top of page

MEMÒRIA LITORAL.

Marina Planas Antich
Txema González de Lozoyo

Amb la col·laboració especial de Dídac Martorell Paquier
Luxor.jpg

BIOGRAFIES

marina planas.png
Marina Planas Antich

Artista visual, investigadora i productora cultural.

Su trabajo en líneas generales gira entorno a las fronteras entre arte y vida, realidad y representación visual, ficción y memoria. En la actualidad realiza proyectos sobre cuestiones relacionadas con la temática del archivo. La familia de Marina se dedicó a la producción de postales durante las décadas de los años 50, 60 y 70 para la industria del turismo, generando así la iconografía y las imágenes de vacaciones de las Islas Baleares. Estos últimos años su trabajo se ha centrado en las postales y la idea de generar una ficción y un deseo mediante la utopía turística.

 

También es directoria del  Centro de Investigación y Cultura Contemporánea Casa Planas, donde ha iniciado el Art Investigation Programme, centrado en la realización de residencias para intervenir y dinamizar el Archivo Planas. www.casaplanas.org

Sus instalaciones, vídeos y fotografías han sido expuestas en Anthology Film Archive (Nyc), La Nacional (Nyc), en el contexto de la Biennale de Venecia, en Centre d'Arts Santa Mónica (Bcn), en el Museu es Baluard (Palma), Just Mad (Madrid), Frac Córsega, Biennale de Génova, Palau Solleric, en 300 Stvorcov (Eslovaquia) y en diversos teatros nacionales.

 

En 2019 gana la beca Pilar Juncosa i Sotheby's para realizar una residencia artística en Slade School of Arts, Londres. En 2018 fue seleccionada para el Premi Ciutat de Palma Antoni Gelabert d'Arts Visuals y el VI Premi Santanyí Francisco Bernareggi d'Arts Visuals de Santanyí.

Después de vivir en Barcelona y Nueva York se traslada a Palma donde reside en la actualidad.

 

En Nueva York realizó estudios de máster (Photography, Video & Related Media) en SVA, con la beca Alice Beck-Odette que recibió en los años 2012-13 , donde también trabajó como profesora de fotografía y vídeo en el departamento de Bellas Artes. Licenciada en Comunicación Audiovisual.  Ha trabajado como fotógrafa, redactora cultural, guionista, cámara y restauradora de cine, (Infinia -empresa de post-producción donde han realizado sus películas Bigas Luna y Almodóvar), comisaria y vicepresidenta de Asociación de Artistas Visuales. 

ml_memoria litoral_02.jpg
Txema.png
Txema González de Lozoyo

Músic, antropòleg i fonografsta. Desenvolupa tasques de recerca, creació i producció en l'àmbit del so i la música. Especialitzat en instruments tradicionals de la Mediterrània, ha treballat a països com Turquia, Iran, Índia, Marroc, Síria,  USA, Bèlgica o el Brasil. La seva obra musical sorgeix de l'estudi de les tradicions modals i es desenvolupa amb una clara vocació experimental entre la tradició i l'avantguarda. 

Ha publicat una desena de discos amb diverses formacions -des de música antiga i tradicional fns a electrònica- col·laborant amb artistes com Joan Albert Amargós, Víctor Nubla o Amal Murkus. 

Al 2016 el seu projecte musical 'Cap de Turc' guanya el premi Ciutat de Palma amb el llibre/disc 'Llum de Llull' (Disset Edició). 

Des de l'any 2001 realitza gravacions de camp en diferents localitzacions del món, creant el projecte "La Ciutat Invisible" sobre paisatge sonor amb el que crea múltiples intervencions sonores a diferents païssos de món. 

Durant l'any 2020 ha estat artista resident al centre de creació artística Casa Planas, a on -gràcies a la beca d'Investigació Sonora del Teatre Principal desenvolupa el projecte 'Arxiu Invisible' i ha exposat una selecció de la seva obra sonora al Museu Nacional d'Art Reina Sofa. També al 2020 ha editat el seu últim treball discogràfc: Insularum (SonoSpace 2020). 

Actualment treballa en la realització del 'Mapa Sonor de Mallorca' en col·laboració amb la Direcció General de Patrimoni del Consell de Mallorca, institució per a la qual ha coordinat les Jornades d'Estudis Sonors -entre

desembre de 2020 i març de l'2021. junt a la doctora en musicologia Bàrbara Duràn. Anteriorment ha coordinat i dirigit per aquesta mateixa institució diferents jornades i cicles de conferències sobre patrimoni musical, cultural, memòria oral, o les manifestacions festives populars a Mallorca, entre d'altres. 

Ha col·laborat amb institucions com Metropolitan Museum de New York, Ministeri de Cultura de Brasil, Museu Centre d'Art Reina Sofa, Museu Etnològic de Barcelona, Diputació de Barcelona, Junta de Castilla y León, Consell Insular de Mallorca, Xarxa de Museus de Mallorca, Assotiation for Cultural Equality (Alan Lomax ), entre d'altres. 

És professor convidat al departament de musicologia del Conservatori Superior de Música de le Illes Balears, a on dirigeix el seminari sobre enregistrament de camp i paisatge sonor. 

És col·laborador d'IB3 Ràdio. Produeix la sèrie de podcast sobre música tradicional 'Les Illes Resonants'. Coordina l'espai diari 'Postal Sonora' i presenta una secció setmanal dedicada a l'antropologia i l'enregistrament de camp al programa 'El Replà'. 

Codirigeix el documental "La Cançó de l'Mariner" (produït pel CEF). 

El pròxim estiu sortirà publicat el seu nou treball discogràfc “Nueva Balear” amb el segell discogràfc LEA (La Escucha Atenta).

ml_los angeles.jpg
didac.png
Dídac Martorell Paquier

Les Meravelles (Mallorca), 1993. Grau en Llengua i Literatura Catalanes a la Universitat de les Illes Balears (2019). Màster en Llengua i Literatura Catalanes: Coneixement i Anàlisi Crítica del Patrimoni Immaterial a la Universitat de les Illes Balears (2020). Doctorand en Filologia i Filosofia  a la Universitat de les Illes Balears (2020-). Fabioler. Aficionat de les meves curolles. Coŀleccionista. Investigador. President d’Òc Mallorca.

He fet feina de professor de reforç de català (privat i IES ses Estacions), de dinamitzador lingüístic (IES s’Arenal) i he treballat la transcripció i catalogació del “Calendari Folklòric” de Rafel Ginard. Actualment som tècnic superior al Centre de Documentació en Sociolingüística de les Illes Balears (GRESIB-CDSIB) de la Universitat de les Illes Balears (2020-). També form part dels grups de recerca de la Universitat de les Illes Balears, Grup de Recerca en literatura catalana i cultura dels segles XIX i XX (LITERCAT) i el Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears (GREIB).

  • 2012: XXVI Premis 31 de Desembre de l’Obra Cultural Balear. Premi Emili Darder. “Enllaçats pel català”. Recollit conjuntament amb Miquel Albero (EPD).

  • 2015: IV Premis Sinofós de MÉS per Mallorca. Premi Palma MÉS Habitable. “Plataforma Salvem ses Fontanelles”. Recollit conjuntament amb Mariano Reaño.

  • 2016: Beca Rafel Ginard, de gestió de fons documentals: projecte “Calendari Folklòric”. Fundació Mallorca Literària (aleshores Fundació Casa Museu).

  • 2018: Pregoner de les Festes de Sant Cristòfol de l’Arenal, amb l’estudi Margarita Leclerc i la revista Concepción Arenal. José Ruiz Rodríguez i s’Arenal (1927-1931).

bottom of page